Najlepsze przepisy na świąteczne potrawy wigilijne. Same sprawdzone receptury, zarówno tradycyjne, jak i te bardziej nowoczesne. Przepisy rodzinne na dania wigilijne i świąteczne, takie jak BARSZCZ WIGILIJNY, PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI, KAPUSTA WIGILIJNA czy RYBA PO GRECKU. Popularne przepisy na ŚLEDZIE, PASZTETY, oraz nieco mniej znane, ale warte uwagi dania jak fasolka zapiekana z cebulką i pierożki z makiem na słodko. Poza tym dużo sprawdzonych przepisów na karpia i inne ryby np. ŁOSOSIA, świeżego i WĘDZONEGO. Polecam też przepis na tradycyjną KUTIĘ oraz wiele innych deserów z makiem jak MAKOWIEC czy tort makowy. Poniżej znajdziecie też przepis na najlepszy piernik, PIERNICZKI, keks z bakaliami, ciasteczka świąteczne oraz wiele przepisów na pyszne serniki.

BIGOS NA WIGILIĘ

  • 200 g boczku
  • 400 g mięsa gulaszowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 litr bulionu
  • 1 kg świeżej białej kapusty
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych śliwek
  • 2 cebule
  • 250 g dobrej kiełbasy wiejskiej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 40 g suszonych grzybów
  • przyprawy: po 3 liście laurowe, kulki ziela angielskiego i jałowca oraz 1/2 łyżeczki kminku i szczypta ostrej papryki lub płatków chili
Bigos na wigilię

Suszone grzyby zalej szklanką gorącej wody i odstaw do namoczenia. Do dużego garnka wlej olej, wrzuć pokrojony w kostkę boczek, podsmaż i dorzuć pozostałe mięso skrojone w sposób jaki lubisz. Mięso wrzucaj partiami, aby się podsmażyło, a nie gotowało. Następniu przykryj i duś 45 minut pod przykryciem. Poszatkowaną świeżą kapustę dorzuć do gotowania i gotuj kolejne 30 minut. Następnie dodaj grzyby z wodą, kapustękiszoną, śliwki i przyprawy i gotuj kolejne 30 minut. Cebulę zeszklij na patelni i dorzuć do garnka z bigosem. Dodaj koncentrat i bulion i na małym ogniu duś kolejną godzinę. Podczas gotowania mieszaj i sprawdzaj czy bigos nie przywiera do dna. Posól i popieprz na koniec.

BARSZCZ WIGILIJNY

  • 1 kg buraków 
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 średnia marchew
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 1 mały korzeń selera
  • 1 mały por
  • 1 pęczek lubczyk
  • 6 ząbków czosnku
  • zakwas z buraków jedna szklanka
  • pół szklanki wody z moczonych grzybów*
  • przyprawy: po 5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu, listek laurowy, szczypta soli, łyżeczka cukru
Najlepszy barszcz na wigilię przepis

Tradycyjny przepis na barszcz wigilijny, idealny do picia oraz do uszek. Najlepiej smakuje z domowym zakwasem i dużą ilością czosnku.

Połowę buraków obierz i pokrój w grube plastry, pozostałą część zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Wrzuć obrane warzywa, skrojone buraki i zalej bulionem, dodaj wodę z suszonych grzybów oraz przyprawy. Gotuj na małym ogniu około godziny, aż warzywa z burakami zmiękną, cały czas pod przykryciem. Następnie dodaj pozostałe buraki na około 20 minut, dodaj zakwas i odcedź. Możesz dodać skórę z boczku albo kości i ogony wołowe. Możesz dodać majeranku.